![](/media/lib/49/dziecko-i-telewizor-a034f5a8944fad2918ac380e11f0b215.jpg)
Telewizor w dzieciństwie, choroba serca w dorosłości
21 kwietnia 2011, 09:03Jako pierwsi na świecie naukowcy z Uniwersytetu w Sydney odkryli, że dzieci, które spędzają większość czasu na oglądaniu telewizji, mają zwężone tętniczki w siatkówce, co zwiększa ryzyko chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy w późniejszym życiu.
![](/media/lib/118/n-papieros-009d16360e3742f402a463b4601db613.jpg)
Przez dym papierosowy bakterie stają się bardziej agresywne
3 kwietnia 2015, 09:02Specjaliści ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zademonstrowali, że wystawione na działanie dymu papierosowego metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) stają się jeszcze bardziej oporne na działania układu immunologicznego.
![](/media/lib/403/n-szpitaldurban-e1943969cde6753b3d3002288cd34421.jpg)
Powstał najbardziej szczegółowy raport nt. rozprzestrzeniania się epidemii COVID -19 w szpitalu
26 maja 2020, 10:39Naukowcy z University of KwaZulu-Natal w RPA dokonali najbardziej szczegółowej na świecie rekonstrukcji przebiegu śmiercionośnego łańcucha szpitalnych zakażeń COVID-19. Wystarczyła 1 zarażona osoba, by zachorowało 119 innych, z czego 15 osób zmarło.
![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Probiotyki pomagają, wywołując stres oksydacyjny
11 maja 2011, 13:33Prowadząc do produkcji reaktywnych form tlenu (RFT), probiotyczne bakterie sprzyjają gojeniu nabłonka jelit myszy. Wygląda więc na to, że mikroby m.in. z jogurtu są nam potrzebne do wywołania niewielkiego stresu oksydacyjnego, który działa mobilizująco i pozwala zachować zdrowie.
![](/media/lib/180/n-kaldera-yellowstone-35ffedb5d045c5581059b029d1126351.jpg)
Gigantyczny zbiornik magmy pod Yellowstone
24 kwietnia 2015, 10:36Głęboko pod Parkiem Narodowym Yellowstone, który jest jednym z najbardziej aktywnych systemów wulkanicznych, odkryto gigantyczny zbiornik częściowo stopionych skał. Materiału jest tam tak dużo, że można by nim 11-krotnie wypełnić Wielki Kanion Kolorado.
Sos sojowy lepszy niż czerwone wino?
4 czerwca 2006, 18:19Według badaczy z Singapuru, używany powszechnie w kuchni azjatyckiej ciemny sos sojowy może być bardziej efektywny w zwalczaniu uszkodzeń komórkowych niż czerwone wino czy witamina C.
![](/media/lib/350/n-spinymagnes-f56e8a2adbf36f9046ef441cac4d4605.jpg)
Antyferromagnetyk przenosi i wzmacnia prądy spinowe. Szansa na szybki energooszczędny transfer danych
6 lipca 2020, 05:09Główny autor badań, Maciej Dąbrowski z University of Exeter mówi, że uzyskane przez nas eksperymentalne potwierdzenie istnienie mechanizmu przemijających fal spinowych pokazuje, że transfer momentu pędu pomiędzy spinami a strukturą krystaliczną antyferromagnetyka można uzyskać w cienkowarstwowym NiO. To otwiera drogę do zbudowania nanoskalowych wzmacniaczy prądu spinowego.
![](/media/lib/78/amphiprion-percula-5fbe7c92e40beca0a363a9b1b8df035a.jpg)
Zakwaszenie oceanów upośledza słuch błazenków
2 czerwca 2011, 08:48Młode amfipriony, zwane także błazenkami, posługują się słuchem, by w ciągu dnia wykryć i ominąć obfitujące w drapieżniki rafy koralowe. Wydaje się jednak, że wzrost zakwaszenia oceanów pogarsza ich słuch, co wystawia ryby na oczywiste niebezpieczeństwo (Biology Letters).
![](/media/lib/219/n-macvittie-8581207f124ba37cfd627e23d2527b83.jpg)
Zatwierdzono pierwszy lek na chorobę popromienną
25 maja 2015, 11:45FDA zatwierdziła pierwszy w historii lek dla osób cierpiących na chorobę popromienną. Zatwierdzenie Neupogenu to wynik pracy profesorów Thomasa J. MacVittie i Ann M. Farese z Wydziału Medycyny University of Maryland
Jogurty probiotyczne: kupować czy nie?
19 lipca 2006, 11:27Dr Elizabeth Furrie z Dundee University, zajmująca się korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z jedzenia jogurtów probiotycznych, uważa, że kupowanie ich przez zdrowych dorosłych i dzieci jest marnowaniem pieniędzy. Owszem, pomagają one osobom ze schorzeniami jelit, np. z zespołem nadwrażliwości jelita grubego, ale zdrowi ludzie nie muszą jeść całej gamy produktów, by, jak twierdzą reklamy, cieszyć się dobrym zdrowiem.